Ouderenpartij AOV Purmerend
Ouderenpartij AOV Purmerend
Knotwilgen.jpg

Waar zouden we zijn zonder ouderen

'Waar zouden we zijn zonder de….Ouderen in onze samenleving'

Veel ouderen hoor je tegenwoordig zuchten: het lijkt wel of men ons ziet als een bedreiging voor de samenleving. De ouderen kosten de maatschappij veel geld. Hoezo? Sinds 2009 heeft de gepensioneerde ruim 12% ingeleverd.

Pensioen is al jaren niet meer geïndexeerd.

Enkele pensioenfondsen hebben zelfs al gekort of de korting hangt als het zwaard van Damocles boven ons hoofd.

Oppascentrale

Maar zou diezelfde samenleving/maatschappij zonder ouderen kunnen?

Neem het oppassen op kleinkinderen, waardoor het mogelijk is dat jonge ouders aan het werk kunnen. Sta je op je kleinkind of –kinderen te wachten op het schoolplein, tel dan eens de ‘grijze’ koppies.

Mantelzorg

Veel ouderen zijn mantelzorger voor hun dierbare, goede buur of vriend en/of vriendin. Niet onbelangrijk nu de regering, en zij niet alleen, vindt dat mensen die zorg nodig hebben, zo veel mogelijk thuis moeten kunnen worden verzorgd.

En dan het vrijwilligerswerk

Neem de Stichting Bim Bam Purmerend. Eén van de leden van de Ouderenpartij AOV Purmerend, zelf ‘’werkzaam’’ als Bimbammer, vertelt hierover:

Er zijn 240 Bimbammers, waarvan een groot deel ouder is dan 65+, die geheel belangeloos in een zestal actiedagen per jaar kleding inzamelen.

Maar niet alleen op de actiedagen. Ook dagelijks halen zij kleding uit de kledingbakken die onder meer bij de winkelcentra in Purmerend staan.

Sinds 1998 is bijna 5.000.000 kg textiel ingezameld!

Zo leveren zij een belangrijke positieve bijdrage aan de milieu barometer van de Gemeente Purmerend, al jaren één van de woonplaatsen waar de meeste kleding per inwoner wordt ingezameld.

En levert het ook nog iets op. Jazeker….

De ingezamelde kleding levert geld op. Geld dat is besteed aan bijvoorbeeld de bouw van jeugdgebouw ‘’De Keet’’. Aan het onderhoud van 5 kerken in Purmerend. Daarnaast wordt een bijdrage geleverd aan goede doelen.

Zoals de Voedselbank en hospice ‘’De Vrijheid’’. In november 2017 zijn cheques ter waarde van € 2.000 en € 3.000 (in totaal € 19.000) uitgereikt aan de Prinsenstichting, de Viervorst, Triton, Thuiszorg Woonstate Pastoors, Tien Gemeenten en de Rusthoeve.

Cheques die worden besteed aan: duo-fiets, tovertafel, scherm en beamer, een snoezelruimte etc.

Wilgen knotten

Ons lid neemt ook deel aan het knotten van wilgen. Binnen Knotgroep Zeevang klimt hij met een 15-tal andere ouderen tot in de kruin van de wilgen.

Wilgen die in Purmerend en in een aantal randgemeenten staan.

Of het nu heeft gesneeuwd of dat het vriest, de ‘oudjes’ (de meesten zijn de 70 al gepasseerd), knippen de wilgen bij.

Met handgereedschap - boom-, trekzaag en kniptang - wel te verstaan.

Het is slechts een greep van wat ouderen doen voor onze samenleving.

Een samenleving die moet beseffen dat zij niet zonder de ouderen kan.

Zeker nu er langer doorgewerkt moet worden. Je hoort sommigen zeggen: tot we er dood bij neervallen. Desondanks staat die oudere onder druk.

Daarom is het belangrijk dat die oudere zijn stem laat horen door middel van de Ouderenpartij AOV Purmerend in de Gemeenteraad van Purmerend.

 

Aldus Leo Brouwer - voorzitter Ouderenpartij-AOV-Purmerend

<< Terug naar overzicht