Ron de Fiouw is weer heel gelukkig na een slechte en hopeloze periode.

Ron zat bij de pakken neer. Zijn vriendin Marisca raakte door een hypo eenzijdig verlamd. Daardoor is zij volledig afhankelijk van hulp van derde. De Fiouw doet wat hij kan, maar een jong gezin runnen is voor deze in Utrecht geboren boomlange vent toch wel veel.

Marisca leed al langer aan diabetes type 2. Op een zeker moment zakte de suikerwaarde in haar bloed dermate snel en plotseling dan zij het bewustzijn verloor. Als gevolg hiervan lag zij voor een korte tijd in het ziekenhuis. Daar bleek al snel dat zij ten gevolge van deze hypo eenzijdig verlamd was geraakt.

Snel schakelde het jonge gezin bij en werd er van alles geregeld. Bed in de kamer, aanpassingen in de woning en een rolstoel. Ron deed wat hij kon en liep zichzelf voorbij. De zorg werd hem te zwaar en hij klopte aan bij WMO Purmerend voor hulp.

Uit zijn verhaal is op te maken dat dat niet verliep zoals hij gehoopt had. Terwijl de vraag van deze kersverse ouders simpel was. Zij wilde dolgraag terug naar het midden van het land. Zij zouden dan ook dichter bij wederzijdse ouders zijn.

Ron runde het huishouden, verzorgde de kleine meid en liep met de hond op straat. WMO liet niets van zich horen en op een zekere dag was het hem genoeg. Boos belt hij met de WMO, maar blijkbaar dringt daar de noodzaak niet in zijn geheel door. Hij vertelt in de video dat hij wat sarcastisch de strijd aanging.

Na korte tijd denk hij dit werkt niet en gooit het bijltje erbij neer. Zijn zorg en energie gaan op dat moment voor 100% naar zijn vrouw en dochtertje. Op een zekere dag wordt zijn vrouw gebeld, “onze excuses”, klinkt het aan de andere kant, “dit hebben wij niet goed gedaan.”

Janken

Ron kan wel janken en aanvaardt als een kleine blije jongen het excuus. In het gesprek wordt er nog wat heen en weer gesproken, waarna er snel afspraken worden gemaakt. Dan komt de zaak in een stroomversnelling en WMO doet er alles aan om het getroffen gezin te helpen.

Alle registers worden opengetrokken en zelfs wethouder Harry Rotgans gaat bij hem op bezoek. Openhartig verteld de Fiouw zijn droevige relaas. Rotgans komt tot de conclusie dat hier een bijzondere situatie speelt. Na een bezoek van zeker een uur nemen de twee mannen gerustgesteld afscheid van elkaar.

Rotgans belooft er alles aan te doen om het gezin te gemoed te komen. Enkele weken later belt Ron onze redactie met de mededeling dat hij via WMO een woning heeft gekregen in Bilthoven, vlak bij zijn overige familie.

Geluk

Het gezin kan haar geluk niet op en is ongelooflijk dankbaar dat het zo is afgelopen. “We zijn allemaal mensen”, Besluit Ron. Hij kijkt niet meer terug, “vergeven en vergeten, op naar de toekomst.