Het samengaan van twee op zich staande gemeente, maar ook het groeiend aantal woningen trekt een wissel op onze infrastructuur.

De gemeente groeit en dat is goed te merken voor wie op zaterdag of op koopavond de stad intrekt. De binnenstad wordt in toenemende mate overspoeld door druk verkeer en lange files.

In de binnenstad zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar. Alleen weten nog weinig mensen de weg te vinden naar één van de twee grote parkeergarages. Gezamenlijk zijn beiden garages goed voor zo’n 600 extra parkeerplaatsen.

Om de stad voor iedereen begaanbaar te houden zijn maatregelen nodig. Inwoners willen mobiel blijven en winkeliers bereikbaar. Daarnaast spelen milieu en veiligheid een grote rol. Een uitdaging waar het AOV goed over nadenkt.

Autoluwe stad

Rotgans is ervan overtuigd dat het dringen is om de beste meningen te verkondigen, zeker in verkiezingstijd. Wij zijn al heel wat jaren vóór een autoluwe stad en voor een goed en betaalbaar openbaarvervoer. Dat laatste is zelfs niet aan ons om te beslissen, maar wel een wens.

Door een steeds beter wordend fietspaden-pakket is het mogelijk de mobiliteit hoog te houden. Maar wat dan wanneer er een Tv gekocht wordt bij de Expert. Steeds meer winkels en ondernemers hebben een bezorgservice of zullen nadenken die te starten.

Logisch want daarvan is mede afhankelijk of klanten op de fiets grotere aankopen blijven doen. Diverse slimme ondernemers hebben jarenlange ervaring in het thuisbezorgen van aller handen producten.

Economie

“Het AOV is voorstander om bezorgdiensten het liefs elektrisch voorrang te geven. Ondernemers zijn heel belangrijk voor de binnenstad en de economie. Daar moeten wij de komende jaren op investeren”, zegt een uitgesproken Rotgans.

Bouwen is meer dan noodzakelijk in een gemeente waar de wachttijden het acceptabele al lang voorbij zijn. Bouwen staat hoog op de agenda van het AOV. Rotgans durft zelfs een stap verder te gaan met bouwen naar behoefte en het inrichten van woongemeenschappen als een ‘Knarrenhof.’

Dat is een woongemeenschap voor ouderen waar zij zelf de omstandigheden en locatie bepalen. Het oude stadhuis in de Beemster zou daar uitermate geschikt voor zijn. Ouderen beschermd bij elkaar en bij wijze van spreken de zorg om de hoek.

Van volbouwen wil Rotgans niets weten. “We zullen de hoogte in moeten dat is duidelijk, maar nooit ten koste van het woongenot. De omgeving waar wij wonen moet vriendelijkheid blijven ademen.

De wachttijden voor een zelfstandige woning zijn veel te lang. Dus hoe meer er haast gemaakt wordt met het bouwen van betaalbare woningen, hoe beter. Een pluim overigens naar de huidige wethouder wonen die zich inzet voor een breder aanbod.

Onze steeds groter wordende stad moet een plaats blijven waar inwoners zich veilig en gewaardeerd voelen.” Het AOV is duidelijk. Meer bouwen en de mobiliteit binnen de mogelijkheden beschikbaar houden.