Purmerend/Beemster – Ouderen leven in een steeds gevaarlijker wordende wereld. En wij ontkomen er niet aan daar iets aan te doen.

Een kleine wijziging in het testament, vervelende opmerkingen en verwaarlozing. Maar ook pinpasfraude en fysiekgeweld. Het zijn allemaal vormen van ouderenmishandeling.
In veel gevallen worden deze vormen niet als mishandeling herkend.

Het komt hierdoor in slechts enkele gevallen tot een aangifte. Mishandeling van ouderen neemt steeds grotere vormen aan. Jaarlijks krijgen zo’n 200.000 ouderen te maken met deze vormen van mishandeling.

Misbruik

Als iemand misbruikt maakt van financiële middelen dan spreken we van financieel of materieel misbruik. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een oudere een machtiging heeft afgegeven zodat iemand over de bankrekening kan beschikken. Deze vorm komt het vaakst voor bij ouderen met een aandoening als dementie.

Het AOV Purmerend Beemster wil zich sterk maken om dit steeds groter worden probleem aan te pakken. Ouderen moeten zich veilig en gewaardeerd voelen. “Empathie is een mooie eigenschap”, zegt lijstrekker Harry Rotgans. Ouderen moeten beschermd worden onder alle omstandigheden.

Wij kunnen het verschil maken door ons meer bezig te houden met het welzijn van onze kostbare ouderen.