Vrijwilliger zijn….. kan je verrijken.
Onlangs schreef ons commissielid Henk Wolf in het Purmerends Nieuwsblad over een nijpend tekort aan zorgpersoneel. Waardoor er vaak dure krachten (o.m. ZZP’ers) moeten worden ingehuurd. Want goede zorg moet gegarandeerd blijven!

Ik dacht: ‘’Ik ben wel geen professional, maar zijn er alleen ‘vakkrachten’ nodig om goede zorg te kunnen garanderen? En wat is ‘goede zorg’. Zijn daaronder geen activiteiten die je als persoon met wat vrije tijd kunt doen?
Zo gedacht, zo gedaan en medio juni jl. meldde ik mij aan als vrijwilliger bij de ‘Rusthoeve’.

Wandelen met de cliënten
Sindsdien wandel ik Iedere maandagmiddag met nog een paar vrijwilligers en cliënten. Bijvoorbeeld richting Hertenkamp in de bloemenbuurt. Of ‘een rondje om de kerk’ in het centrum van Purmerend. Cliënten in rolstoel of achter hun rollator.
Je ziet ze genieten en je geniet (daardoor) zelf ook!

Helpen in de huiskamer(s)
Woensdagmiddag verricht ik hand-en-span diensten in de huiskamer op de begane grond en/of de huiskamer op de tweede verdieping.
Cliënten ophalen voor de lunch. Soep en bouillon halen uit de keuken in de Populier. Het zijn maar kleine dingen, maar ‘o zo nodig om de vaste krachten te ontlasten.
Daarnaast levert het jezelf veel voldoening. Ik heb in korte tijd van de cliënten al zoveel leuke verhalen gehoord. En dankbaarheid mogen ontvangen.

Er wordt wel gezegd: ‘’Als vrijwilliger neem je de plaats in van betaalde krachten’’.
Maar leg mij dan maar eens uit waarom er, met name in de (ouderen) zorg, een schreeuwend personeelstekort is?

Leo Brouwer
Voorzitter Ouderenpartij AOV Purmerend – Beemster